Korenmijten en oogstmijten komen voor in augustus en de herfst. Nu dus. Hoewel een beet van die kleine spinachtige beestjes niet voelbaar is, kan ze hevige jeuk veroorzaken. Niet krabben is de boodschap. Vraag bij felle jeuk raad aan je apotheker voor een jeukstillend middel.

Koren- en oogstmijten zijn kleine spinachtigen die kunnen voorkomen in stro, hooi en andere gedroogde grassen, graan, erwten en bonen. Oogstmijten worden ook wel augustusmijten of aoutats genoemd. De mijten leven van insecten, maar als er onvoldoende insecten zijn kan het gebeuren dat ze dieren of mensen bijten om zich te voeden. Wie met stro, hooi of gedroogde planten, werkt, het gras maait of gewoon op het gras gaat zonnen, loopt een (klein) risico om gebeten te worden.

Hoewel een beet van een korenmijt of oogstmijt niet voelbaar is, kunnen binnen de 24 uur de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. De verschijnselen lijken erg op vlooienbeten. Mijtenbeten kunnen heel hard jeuken. Vraag bij hevige jeuk advies aan je apotheker. Die kan je een verzachtende anti-jeuk crème of een antihistaminicum aanraden. Als je daar allergisch op reageert (ademhalingsproblemen, oedeem, netelroos), raadpleeg dan meteen je arts.

Probeer niet te krabben aan de beten, om een infectie te vermijden. De beten verdwijnen in de meeste gevallen na 2 weken. Indien de jeuk aanhoudt, contacteer je best een dokter.

Meer informatie over koren- en oogstmijten vind je hier.