Op dinsdag 17 september vindt de eerste ‘Werelddag voor patiëntveiligheid’ plaats, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De WGO heeft patiëntveiligheid erkend als een wereldwijde gezondheidsprioriteit. In het kader van de Werelddag worden tal van initiatieven gelanceerd die moeten bijdragen tot een veilige(re) zorgverlening.

De International Alliance of Patients’ Organisations (IAPO) heeft patiënten, zorgverleners en -organisaties, beleidsmakers, universiteiten en andere actoren in de zorg opgeroepen om alle initiatieven voor een betere patiëntveiligheid te ondersteunen en te promoten. De organisatie Fight the Fakes heeft die oproep ter harte genomen en is samen met de IAPO een campagne gestart die bedoeld is om patiënten te beschermen tegen vervalste geneesmiddelen.

Namaakgeneesmiddelen: een ernstige dreiging

Hoewel de problemen het grootst zijn in ontwikkelingslanden, neemt de distributie van nepgeneesmiddelen ook bij ons toe, vooral via illegale websites. Tien jaar geleden al lanceerde het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de campagne ‘Geneesmiddelen via internet? Surf niet met uw gezondheid’.

Geneesmiddelen op voorschrift online kopen, is als Russische roulette spelen. Als je bestelling al wordt thuisbezorgd, loop je het risico dat het een nepmiddel is dat niet werkt. Of erger nog, je gezondheid schaadt. In ons land is de online verkoop van geneesmiddelen strikt gereglementeerd. Je mag hier enkel voorschriftvrije geneesmiddelen kopen via internet, en uitsluitend via de website van een erkende Belgische apotheek.

In de apotheek: je veiligheid is gegarandeerd

In sommige van onze buurlanden zijn al namaakgeneesmiddelen opgedoken in apotheken. In België is dat nog niet gebeurd en het risico dát het ooit zal gebeuren is klein. Vooral omdat er sinds 9 februari een Europese richtlijn van kracht is die de apothekers verplicht om de echtheid van elk (voorschriftplichtig of terugbetaalbaar) geneesmiddel na te gaan. Dat gebeurt via het scannen van de tweedimensionale code op de verpakking.

Lees ook: