Informeer je bij je arts en apotheker!

Sommige geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind of je kind dat borstvoeding krijgt. Alle geneesmiddelen houden risico’s in, zowel op voorschrift als vrije aflevering, geneesmiddelen voor uitwendig gebruik en geneesmiddelen op basis van planten.

Het gebruik van sommige geneesmiddelen is afgeraden tijdens een bepaalde periode in de zwangerschap (bijvoorbeeld eerste of derde trimester). Andere geneesmiddelen moeten gedurende de hele zwangerschap worden vermeden. Nog andere kunnen schadelijke effecten hebben voor de baby en op de melkproductie bij borstvoeding. Toch mag bij langdurig gebruik van geneesmiddelen de behandeling meestal niet worden stopgezet. Als patiënt moet je echter vaak de geneesmiddelen blijven gebruiken om je gezondheid en die van je kind te beschermen. Het is dus zeer belangrijk om informatie te vragen en zich te laten begeleiden door de arts en de apotheker voor, tijdens en na de zwangerschap.

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) wil met een nieuwe sensibiliseringscampagne vrouwen voor en tijdens de zwangerschap en gedurende de borstvoedingsperiode, begeleiden en informeren over die risico’s, en stelt daarvoor een affiche, website en brochure ter beschikking.