De zon is een bron van genot en welzijn. Ze is bovendien onmisbaar voor de aanmaak van het vitamine D. Maar zonnestralen kunnen ook je gezondheid schaden. Wie zich niet tegen de zon beschermt, loopt het risico op huidveroudering, zonnebrand, huidaandoeningen en in de meest extreme gevallen zelfs huidkanker. Sommige mensen zijn gevoeliger voor die risico’s dan anderen. Dat hangt af van je huidtype. Kinderen zijn bovendien extra kwetsbaar in de zon.

Wat kun je doen om je tegen de zon te beschermen?
Vermijd teveel blootstelling aan de zon en zonnebrand. Hou rekening met de UV-index (die vaak tijdens het weerbericht wordt vermeld); mijd de zon op het heetst van de dag: in de zomer betekent dit tussen 12 en 16 uur; draag beschermende kledij en accessoires zoals een zonnehoed en aangepaste zonnebril; en gebruik een gepaste zonnefilter.

Een goeie zonnemelk is onontbeerlijk. Om je optimaal te beschermen, moet die zowel de UVA- als de UVB-stralen filteren. Je apotheker kan je vertellen welk product en welke beschermingsfactor je nodig hebt en hoe je dat product correct gebruikt. Rijkelijk insmeren is de boodschap, maar denk eraan zonneproducten nooit 100 % bescherming bieden en dat je het insmeren je niet onbeperkt in de zon mag blijven. Bijkomende bescherming zoals een t-shirt en zonnehoed blijven een must!

Opgelet: bepaalde geneesmiddelen kunnen je gevoeliger maken voor de zon. Sommige pijnstillers, antiallergische geneesmiddelen, diuretica (plaspillen) en antibiotica kunnen leiden tot allergische reacties of tot het sneller verbranden. Informeer je hierover bij je apotheker!

 

‘Je hebt maar één huid. Bescherm ze’ is de slogan die Euromelanoma dit jaar heeft gekozen voor de sensibiliseringscampagne voor de risico's van huidkanker. De campagne, die in goede banen wordt geleid door een netwerk van vrijwillige dermatologen, informeert over preventie, vroegtijdige opsporing en behandelingen. Je vindt HIER meer informatie over de campagne.