“Drie kopjes koffie per dag drinken is goed voor je hart.” “Koffie ontregelt je bloedsuikerspiegel.” “Alcohol is schadelijk voor je gezondheid.” “Een glas rode wijn per dag is goed voor je bloeddruk” “Vroeg opstaan verkleint risico op depressie.” “Minstens acht uur slaap nodig om depressie te vermijden.”

Gezondheid is hot. We worden in de media overspoeld door gezondheidsnieuws. Maar de enorme hoeveelheid berichten, die soms tegenstrijdig zijn, kan ons al eens doen twijfelen aan wat we nu beter wel of niet doen.

Ook over geneesmiddelen en gezondheidsproducten in de apotheek kan soms verwarrende berichtgeving ontstaan…

Onlangs communiceerden enkele kranten bijvoorbeeld over de terugroeping van bloeddrukverlagende geneesmiddelen op basis van valsartan. In enkele loten van die geneesmiddelen werd een onzuiverheid aangetroffen, het zogenaamde NMDA. Dat is een stof die onder de categorie ‘potentieel kankerverwekkend’ is geclassificeerd. De bevoegde autoriteiten beslisten uit voorzorg die loten uit de apotheken te halen, omdat er meer onderzoek vereist is naar de risico’s bij de blootstelling aan de stof. De belangrijkste boodschap voor patiënten die zo’n geneesmiddel gebruiken, is dat zij geen onmiddellijk risico lopen en ze de behandeling zeker niet op eigen initiatief moeten stoppen. Bij twijfel raadplegen patiënten best hun apotheker of arts voor persoonlijke opvolging. Die belangrijke informatie ging helaas een beetje verloren in de berichtgeving.

Deskundig advies

Geneesmiddelen zijn niet zomaar onschuldige consumptieproducten en correcte informatie is dan ook noodzakelijk. We kunnen het dus niet genoeg benadrukken: heb je vragen bij je behandeling of over een geneesmiddel? Laat je niet adviseren door nieuwsmedia, maar vraag het deskundig advies van je apotheker of arts. Je apotheker is een gezondheidsprofessional die dichtbij en toegankelijk is, en jou goed kent.

Draag zorg voor je gezondheid en win steeds het advies in van je apotheker of arts!