De discussie over het dragen van een masker blijft aanslepen in de media. Sommige deskundigen pleiten ervoor dat iedereen er een zou dragen, anderen zijn van mening dat dat alleen zinvol is als je ziek bent, om anderen te beschermen. Gezien die tegenstrijdige meningen kan het geruststellend zijn om er een te dragen, zelfs een ‘zelfgemaakt’, bijvoorbeeld om te gaan winkelen. Maar als je dat doet, wees dan heel voorzichtig, want als je je masker verkeerd opzet en/of afzet, loop je meer risico's dan wanneer je er geen draagt.

Verschillende websites leggen via een instructiefilmpje, een korte video of een affiche uit hoe je dat moet doen. Hieronder volgen enkele tips die je zorgvuldig moet volgen.

Om het masker op te zetten:

  • Was je handen voordat je een masker opzet met water en zeep of met een oplossing op alcoholbasis.
  • Zet het masker zo op dat het je neus en mond bedekt en zorg ervoor dat het zo goed mogelijk op je gezicht past.
  • Raak het niet meer aan nadat je hebt opgezet. Telkens wanneer je het masker aanraakt, moet je je handen wassen met water en zeep of met een oplossing op alcoholbasis.
  • Vervang het als het nat wordt door een nieuw masker.

Om het masker te af te zetten:

  • Was je handen met water en zeep of met een hydroalcoholische oplossing.
  • Verwijder het van achteren (raak de voorkant van het masker niet aan).
  • Gooi het wegwerpmasker onmiddellijk weg in een afgesloten vuilbak. Was een stoffen masker op 60 ° en hou het apart van het overige wasgoed. Was je handen opnieuw met water en zeep of meet een hydroalcoholische oplossing.

Misschien heb je ‘zelfgemaakte’ stoffen maskers? Veel deskundigen zijn van mening dat die enige bescherming kunnen bieden. Er zijn verschillende handleidingen online beschikbaar, HIER of HIER bijvoorbeeld.

Denk eraan dat maskers alleen effectief zijn als je tegelijk vaak je handen wast met water en zeep of met een oplossing op alcoholbasis. En of je er een draagt ​​of niet, het is essentieel om de maatregelen van de overheid na te leven, zowel om jezelf te beschermen als om anderen te beschermen!