Bijwerkingen: niets te melden?

Weinig mensen doen spontaan melding van ongewenste nevenwerkingen van hun geneesmiddelen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap wil weten waarom en is daarom gestart met een onderzoek.

Om geneesmiddelen nog veiliger te maken, moedigt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) sinds enkele jaren patiënten én zorgverleners (artsen, tandartsen, apothekers, verpleegkundigen en vroedkundigen...) aan om elk ongewenst neveneffect, dat vermoedelijk ontstaan is na inname van een geneesmiddel, spontaan te melden. Die reflex lijkt echter nog niet voldoende te leven onder de bevolking. Om de oorzaak te achterhalen, lanceert het EMA een breed openbaar onderzoek in alle lidstaten van de EU. Om deel te nemen, klik HIER.

Het invullen van deze online-enquête neemt slechts een tiental minuten van je tijd in beslag. “Uw antwoorden zullen ons meer inzicht geven in het algemene bewustzijn over het melden van bijwerkingen en in de wijze waarop deze bijwerkingen door patiënten/consumenten en professionele zorgverleners worden gemeld. De resultaten zullen worden geanalyseerd door het Europees Geneesmiddelenbureau en een rapport met de verzamelde informatie zal aan de Europese Commissie (DG SANTE) worden gestuurd en openbaar worden gemaakt.”

Waarom bijwerkingen melden?

Door mogelijke problemen met geneesmiddelen te melden, draag je meteen bij tot een betere kennis van het geneesmiddel, en help je de veiligheid vergroten voor patiënten.

In volgende artikels vind je meer informatie over dit onderwerp: