Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een bevolkingsonderzoek gelanceerd voor de opsporing van darmkanker bij zijn inwoners tussen 50 en 74 jaar. Brusselaars die uitgenodigd worden voor de screening, zullen met hun persoonlijke uitnodigingsbrief en identiteitskaart gratis een Colotest-kit kunnen afhalen bij hun apotheker.

Dikkedarmkanker is in België één van de drie meest voorkomende kankers. In 95% van de gevallen is de ziekte te genezen. Er vroeg bij zijn is een belangrijke voorwaarde om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten. Toch laat slechts 10% van de Brusselaars zich testen op (signalen van) dikkedarmkanker. De stappen die men tot op heden moest ondernemen om zich te laten testen, vormden een belangrijke drempel.

Die drempel wil de overheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vandaag wegnemen. De opsporing van dikkedarmkanker wordt sterk vereenvoudigd en toegankelijker gemaakt dankzij een samenwerking tussen de bevoegde ministers, vzw Brumammo, de apothekers en de huisartsen.

Gratis test bij de apotheker

In de loop van de komende twee jaar zullen ongeveer 212.000 Brusselaars uitgenodigd worden om deel te nemen aan het opsporingsprogramma. Met hun persoonlijke uitnodigingsbrief en identiteitskaart kunnen zij gratis een Colotest-kit afhalen bij hun apotheker. Door de test beschikbaar te maken bij de apotheker, hopen de autoriteiten de doelgroep voor het opsporingsprogramma beter te bereiken en de test toegankelijker te maken. De apotheek is immers een laagdrempelig gezondheidscentrum waar men terecht kan voor professioneel advies en persoonlijke begeleiding.

Meer info? Lees de folder "DARMKANKER IS DODELIJK"

Woont u in Vlaanderen? Klik dan HIER.