FR | NL

Vlaanderen telt naar schatting 500.000 mensen met diabetes. Toch leven er bij veel Vlamingen heel wat misverstanden over die ziekte. Daarom lanceert de Diabetes Liga op Wereld Diabetes Dag de Diabetes Mythe Meter, een online tool waarmee je je kennis over diabetes kan testen.

De Diabetes Liga vzw liet dit jaar een enquête uitvoeren naar de kennis van de Vlaming over diabetes. In juni werden 1.000 Vlamingen door het onderzoeksbureau iVox bevraagd. Uit die bevraging blijkt dat het maar pover gesteld is met de kennis over diabetes. Gemiddeld haalt de Vlaming 4,9/10 op de kennistest van de Diabetes Mythe Meter. Zelfs mensen die iemand met diabetes kennen in hun omgeving, scoren met 5,4/10 niet veel beter dan het gemiddelde.

Misverstanden

3 op de 10 Vlamingen geven aan niet te weten wat diabetes juist inhoudt. Bijna de helft slaat de bal compleet mis als het over de verschillen tussen type 1- en type 2-diabetes gaat. Amper 6 op de 10 Vlamingen weten dat diabetes een chronische ziekte is. En slechts een kleine minderheid kan alle risicofactoren voor diabetes correct benoemen. Er bestaan ook heel wat misverstanden rond diabetes: zo denkt 40% van de ondervraagden onterecht dat je diabetes krijgt door te veel suiker te eten.

Test je kennis

Om enkele hardnekkige mythes te ontkrachten en de kennis over diabetes bij het grote publiek te verbeteren, lanceert de Diabetes Liga op 14 november de Diabetes Mythe Meter, een online tool waarmee je je kennis over diabetes kan testen. Waar wacht je nog op?

Lees ook:

Hoe diabetes voorkomen of uitstellen?