België heeft een huidkankerprobleem’ is de slogan waarmee Euromelanoma officieel haar sensibiliseringscampagne 2018 voor de risico's van huidkanker heeft gelanceerd. Hilde Weckx is woordvoerster voor Euromelanoma België: "(...) ondanks het feit dat 9 op de 10 Belgen zich bewust zijn van de gevaren, beschermt slechts 6% zich het hele jaar door." De campagne, die in goede banen wordt geleid door een netwerk van vrijwillige dermatologen, promoot en deelt informatie over preventie, vroegtijdige opsporing en behandelingen; de sensibilisering voor de gevaren van de zon is en blijft de belangrijkste doelstelling van preventie.

Waarom zo’n shockerende slogan dit jaar?

Omdat de dermatologen het zeggen: huidkanker wordt een epidemie in ons land! Met 37.000 nieuwe gevallen van huidkanker elk jaar tegenover 67.000 gevallen van andere kankers, is huidkanker één van de vaakst voorkomende kankers bij ons.

Huidkanker voorkomen

Huidkanker is één van de meest vermijdbare kankers. Omdat je huidkanker kunt zien kan het vroeg worden ontdekt, en de grootste risicofactor, blootstelling aan UV-stralen, kan worden verminderd door verandering in zongedrag. Het dragen van beschermende kledij, het vermijden van direct zonlicht tussen 11.00 en 15.00 u in de zomer (wanneer de UV-straling het maximum bereikt), de schaduw opzoeken en regelmatig zonnecrème smeren zijn de aanbevolen maatregelen.

Om meer te weten over huidkankerpreventie en hoe je huid beschermen, surf naar de website van Euromelanoma, rubriek Huidkanker voorkomenAarzel ook niet om vragen te stellen aan je apotheker. Die zal je informeren over een zonbescherming die aangepast is aan je huidtype (index en textuur) en zal je advies kunnen geven wanneer je een verontrustende vlek op je huid hebt.

Controleer op huidkanker

Huidkanker kan worden genezen. In feite is de gemakkelijkste te genezen kanker, mits vroeg gediagnosticeerd en vroeg genoeg behandeld. Om die vroegtijdige behandeling mogelijk te maken, is het belangrijk dat je de tekens van huidkanker kent. Huidkanker kun je zien, dus bekijk regelmatig je huid en controleer of er veranderingen zijn.

In juni heeft je apotheker een heel praktisch hulpmiddel voor jou: de Skin Memories-sticker? Wat dat is? Het is een doorzichtige zelfklever met een raster waarmee je de grootte kan meten van de huidvlekken waarop je die sticker kleeft. Daar kan je een foto van maken en die kan je vervolgens op je Facebookaccount posten (privé, als je wil). Dankzij de functie Facebook memories verschijnt die foto elk jaar opnieuw op je profiel, op de verjaardag van de publicatie. Zo kan je de evolutie van je huidvlek gemakkelijk opvolgen.

Stap-voor-stap handleiding voor het controleren van je eigen huid...

Het duurt slechts een paar minuten, één keer per maand, om je huid te controleren op huidkanker. Het is heel gemakkelijk om het zelf te doen, en kan zelfs je leven redden. Vergeet niet dat sommige symptomen van huidkanker gemakkelijker te voelen zijn dan te zien. Dus vertrouw niet alleen op je ogen, maar laat ook je handen helpen om je hele lichaam te controleren en denk aan de ABCDE-regel.

De 'stap-voor-stap handleiding' is te vinden op de website van Euromelanoma, in de rubriek Hoe en waar te kijken, onder de video 'The Skin Controleer Tango' 

Meer info op de website van Euromelanoma en bij je apotheker.