Vandaag vindt voor de vierde keer de Werelddag Geestelijke Gezondheid plaats. Op deze dag stimuleert en inspireert ook de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) graag iedereen om goed te zorgen voor de eigen geestelijke gezondheid en die van elkaar. De centrale boodschap van de werelddag luidt immers ‘Samen Veerkrachtig’.

Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen mensen met depressieve gevoelens, 264 miljoen anderen kampen met angststoornissen. En de cijfers stijgen jaar na jaar, ook in België. Daarom is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij het belang van een goede veerkracht. Veerkracht heb je nodig om je goed in je vel te voelen, kleine of grote tegenslagen te verwerken en er sterker uit te komen. Je kunt je veerkracht zelf trainen door erover te praten en voldoende te bewegen.

Zorg dragen voor elkaar

Een mooi voorbeeld van het centrale thema ‘Samen Veerkrachtig’ is het preventieproject ‘Mindmates’, een initiatief van de KU Leuven dat wordt gesteund door het Fonds GavoorGeluk, en beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Mindmates wil het psychisch welzijn van studenten bevorderen binnen en buiten de KU Leuven. Zo leren jongeren om signalen van emotionele problemen te herkennen bij zichzelf en bij elkaar. Ze oefenen ook hoe je dit best aankaart en komen te weten waar je terecht kan voor hulp.

Meer infomatie over de Werelddag en geestelijke gezondheid vind je op www.samenveerkrachtig.be.