Wat is het?

Bij voorkamerfibrillatie (VKF) klopt het hart zeer onregelmatig en soms te snel in rust (meer dan 110 slagen per minuut). Dit kan aanleiding geven tot hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst.

VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis en komt vooral voor bij personen boven de 60 jaar, maar wordt soms ook al gezien bij jongere personen. Ongeveer 1 op de 4 personen zal in zijn leven ooit VKF ontwikkelen. Bij 1 op 3 mensen geeft deze ritmestoornis helaas geen klachten en wordt het soms te laat ontdekt.

Zonder de correcte behandeling is er een verhoogde kans op hartfalen en is het risico op een trombose of beroerte door de vorming van bloedklonters vijf keer zo groot. Tijdig een juiste diagnose stellen is dus cruciaal.

Wat zijn de oorzaken van VKF?

Er zijn heel wat factoren die het ontstaan van voorkamerfibrillatie bevorderen. Vaak is er echter geen duidelijke, direct aanwijsbare oorzaak, maar gaat het om een combinatie van meerdere factoren. Er zijn wel een aantal risicofactoren gekend voor het ontwikkelen van VKF, bv.: toenemende leeftijd, verhoogde bloeddruk, zwaarlijvigheid, familiale voorgeschiedenis, duursport, hartziekten, schildklierproblemen, chronische ziekten, alcoholmisbruik en stress.

Loop jij risico op voorkamerfibrillatie?

Het hele jaar door kan je terecht op de website www.mijnhartritme.be voor een schatting van het risico dat men loopt om voorkamerfibrillatie te krijgen, alsook de kans op een trombose of beroerte. Door te antwoorden op 7 vragen wordt een risicoscore berekend, waarmee je, indien nodig, je huisarts kan raadplegen. Klik hier om de test te openen.