Griep is meer dan een banale seizoensziekte, de mogelijke gevolgen die het virus kan veroorzaken zijn levensbedreigend. Geef griep geen kans, laat je vaccineren.

Waarom vaccineren?
Griep is bij de meeste personen in goede gezondheid vaak na een week uitzieken overwonnen. Helaas is dit in ongeveer 10% van de gevallen niet het geval en treden complicaties op, vooral van de luchtwegen. Een fatale afloop is hierbij niet uitgesloten, vooral ouderen zijn kwetsbaar. Daarnaast kan de griep ook een reeds aanwezige ziekte verergeren, zoals bv. de ontregeling van diabetes. Daarom is vaccinatie zo belangrijk, bij personen in risicogroepen is dat zelfs van vitaal belang.

Wie behoort tot een risicogroep?
Iedereen kan ziek worden met griep maar er zijn toch een aantal personen die minder weerstand hebben en bijgevolg een groter risico lopen op complicaties:

  • Alle mensen ouder dan 6 maand met diabetes of andere chronische gezondheidsproblemen, of mensen met een verminderde weerstand door een andere ziekte of behandeling
  • Iedereen die ouder is dan 50 jaar
  • Zwangere vrouwen  die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het moment van het griepseizoen
  • Alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis
  • Alle mensen die samenwonen met bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maand
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector

Het vaccin is niet zo duur (€11 à €12) en wordt aan mensen uit de risicogroepen voor bijna de helft terugbetaald, door sommige mutualiteiten zelfs volledig.

Wat doet het vaccin?
Het vaccin beschermt je tegen griep en de gevolgen ervan. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter ongeveer 1 op de 10 mensen raakt. Als je gevaccineerd bent, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan ondervind je veel minder last van de symptomen en heb je minder kans op complicaties. Het vaccin heeft elk jaar een andere samenstelling omdat je elk jaar met een ander type virus kan besmet worden. Daarom is een jaarlijkse vaccinatie noodzakelijk voor een optimale bescherming.

Je wordt niet ziek van het vaccin omdat het geen levende virusdeeltjes bevat. Je lichaam maakt wel antistoffen aan, waardoor je soms tijdelijk wat licht ongemak zou kunnen voelen. Je lichaam heeft twee weken nodig om voldoende afweerstoffen te maken ter bescherming tegen het griepvirus dus in die periode ben je iets meer vatbaar voor de ziekte. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn. De beste periode om je te laten vaccineren is tussen half oktober en half november.

Vraag raad aan je apotheker
Twijfel je of je je beter laat vaccineren of heb je een vraag over de griep? Vraag advies. Je apotheker bevindt zich in de ideale positie om je bij te staan: hij beheert jouw farmaceutisch dossier en staat altijd voor je klaar.

Sensibiliseringscampagne
Je apotheker is er niet alleen wanneer je ziek bent, maar wil je ook actief helpen gezond te blijven. In het kader van die preventieve rol voeren de apothekers jaarlijks een sensibiliseringscampagne voor de griepvaccinatie. 

Geef griep geen kans, laat je vaccineren!