Wat is hooikoorts?

Het is in feite je eigen afweersysteem dat je deze symptomen bezorgt: het verdedigingsmechanisme van het lichaam reageert overdreven op stoffen, die het ten onrechte als gevaarlijk beschouwt. We noemen deze stoffen “allergenen”. Bij de meesten onder ons zal contact met zo’n “allergeen” geen reactie uitlokken. Bij personen gevoelig voor dit allergeen, treedt na dit contact een allergische ontstekingsreactie op.

Allergische rhinitis kan worden uitgelokt door pollen (stuifmeel) afkomstig van sommige bomen, grassen of planten. In dit geval spreekt men van hooikoorts. Of deze pollen al dan niet aanwezig zijn, hangt af van het bloeiseizoen van de plant of boom waar je allergisch voor bent. Daarom zal men ook spreken van “seizoensgebonden” allergische rhinitis. Enkel in deze periode heb je last. Voor een kalender met daarop de bloeiseizoenen van belangrijke stuifmeelsoorten, kan je terecht bij je apotheker.

Ook de weersomstandigheden hebben een invloed op de pollenconcentraties in de lucht. Droog en warm weer bevordert de stuifmeelproductie, terwijl wind de verspreiding in de hand werkt. Hitte, droogte en wind verergeren dus hooikoorts.

Hoe herken je het?

Allergische rhinitis uit zich door veelvuldig niezen, waterige neusloop en jeuk in de ogen, de neus en het gehemelte. Dikwijls heb je ook last van tranende en rode ogen of juist een verstopte neus. Zolang je aan de allergenen bent blootgesteld, zullen ook de symptomen aanhouden. Het onderscheid met de symptomen van een verkoudheid is niet altijd duidelijk.

Wat kan je er aan doen?

Het is natuurlijk onmogelijk alle contact met stuifmeel te vermijden. Toch kan je de gevolgen beperken met volgende tips:

  • Grasmaaien wordt beter door iemand anders gedaan. Je maakt je dan ook beter uit de voeten. Een regelmatig gemaaid gazon produceert wel minder stuifmeel. 
  • Vermijd buitenactiviteiten gedurende de pollenperiodes (lente, zomer). Zie ook pollenkalender. 
  • Draag een zonnebril, vooral wanneer er veel wind is. 
  • Trek na een wandeling andere kleren aan en was je haren. 
  • Hang je was niet buiten. 
  • Houd de vensters dicht, ook tijdens de nacht. Het verluchten gebeurt het best in de voormiddag of tijdens of na een regenbui. Er bevinden zich dan minder pollen in de lucht.
  • Houd de ramen van de auto gesloten. 
  • Ook huisdieren kunnen pollen ronddragen. 
  • Haal geen bloeiende bloemen of takken in huis.

Basisprincipe = vermijd de allergenen

Als je weet welke prikkels de klachten veroorzaken, kan je proberen die te vermijden. Allergietests kunnen je allergenen bepalen. Helpt dit onvoldoende, dan kan je ook geneesmiddelen gebruiken.

Pour en savoir plus sur les traitements en cas d’allergie consultez votre médecin ou demandez conseil à votre pharmacien.

Download de folders:

 

Raadpleeg ook artikel: Het goed gebruik van neusdruppels en sprays.

Pour connaitre au jour le jour les concentrations de pollen dans votre région surfez sur