Uit recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) blijkt dat er in 2016 in België 915 nieuwe diagnoses van hiv werden vastgesteld, een daling met 9,8% in vergelijking met 2015 en met 25% in vergelijking met 2012. De dalende trend is bemoedigend, maar het aantal nieuwe diagnoses per jaar blijft daarentegen wel hoog.

Ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) blijven frequent voorkomen in ons land. De meeste soa’s zijn vrij goed te behandelen – maar niet altijd te genezen - als ze op tijd worden opgespoord. Voor twee virussen in het bijzonder, hiv en hepatitis B, is een vroegtijdige detectie van levensbelang. Onbehandeld kunnen ze immers leiden tot ernstige aandoeningen die een belangrijke oorzaak blijven van sterfte.

Hiv > aids

Hiv (human immunodeficiency virus) is het virus dat aids (acquired immunodeficiency syndrome) veroorzaakt en is één van de bekendste soa’s. Een onbehandelde besmetting met het virus leidt op lange termijn tot aids, het afweersysteem is dan zo verzwakt dat het zich niet meer kan verdedigen en er levensbedreigende infecties kunnen optreden. Hiv kan niet genezen worden, noch bestaat er een vaccin ter preventie van een besmetting met het virus. De behandeling met hiv-remmers zorgt ervoor dat je niet meer besmettelijk bent, en helpt om gezond te blijven door het afweersysteem te ondersteunen.

Preventie is de belangrijkste voorzorgsmaatregel die je kan nemen om een besmetting met hiv te voorkomen. Op de website van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa vind je meer informatie over veilig vrijen. Vermoed je dat je toch een risico hebt gelopen op besmetting? Dan onderneem je best zo snel mogelijk actie, afhankelijk van het moment van de vermoedelijke blootstelling aan risico:

  • Binnen de 72 uur: er bestaat een preventieve spoedbehandeling (PEP) die het risico op besmetting drastisch kan doen dalen.
  • Na 72 uur kan je terecht bij een arts (huisarts of gynaecoloog) of een gespecialiseerd centrum voor een ‘klassieke’ test. Dateert de laatste blootstelling aan risico van minstens 3 maanden terug, dan kan je ook als eerste stap een betrouwbare zelftest gebruiken die in de apotheek beschikbaar is. Meer informatie over de testen vind je hier.

Op de website www.levenmethiv.be biedt Sensoa heel wat antwoorden op vragen over hiv en aids.

Hepatitis B

Er zijn verschillende hepatitisvirussen die hepatitis, of een leverontsteking, kunnen veroorzaken. Hepatitis B is een soa die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus en meestal zonder symptomen verloopt. Een besmetting met hepatitis B is echter wel ernstig, want het kan op lange termijn leiden tot levercirrose of leverkanker. Er bestaat een vaccin dat een goede bescherming biedt tegen een mogelijke infectie, en 90% van de besmettingen geneest ook spontaan. In 10% van de gevallen leidt het echter tot chronische hepatitis B en blijft men besmettelijk. Als je een risico hebt gelopen, laat je je best testen. Dat gebeurt met een bloedstaal bij de huisarts.

Andere vormen van hepatitis zijn ook seksueel overdraagbaar (hepatitis A en C via contact met bloed). Hepatitis kan ook op andere manieren overgedragen worden. De belangrijkste preventiemaatregelen zijn veilig vrijen en een goede hygiëne (voedsel, hand, toilet).

Op de website van het Vlaams Hepatitis Contactpunt vzw vind je heel wat interessante informatie over virale hepatitis.