Je vindt op internet massa’s informatie, maar die is niet altijd betrouwbaar. Zeker niet als het over geneesmiddelen gaat. Wat je vooral niet moet doen, is geneesmiddelen die normaal op voorschrift zijn, online kopen. Dat is alleen niet gevaarlijk, maar ook verboden. Je riskeert onder meer een fikse geldboete. Bovendien heb je geen enkele garantie, want je weet niet wat er in die geneesmiddelen zit. Aangezien het om illegale handel gaat, heb je geen enkele garantie over de afkomst van het gekochte product, noch over de kwaliteit en over wat het echt bevat. 

Als je bestelling al wordt thuisbezorgd, loop je het risico dat het een namaakgeneesmiddel is dat helemaal niet werkt. Of erger nog, ronduit schadelijk is voor je gezondheid. Maar zelfs al heb je ‘geluk’ en krijg je wat je bestelde, dan nog weet je niet of het geneesmiddel wel geschikt is voor jouw situatie, of het zou een ernstige interactie kunnen uitlokken met een ander geneesmiddel dat je al neemt... Om over de torenhoge prijzen nog maar te zwijgen.  

Surf niet met je gezondheid!

Geneesmiddelen online kopen via illegale website is Russische roulette sprelen. Om het publiek bewust te maken van die risico’s lanceerde het fagg, het Belgische geneesmiddelenagentschap zeg maar, de campagne Geneesmiddelen kopen via internet? Surf niet met je gezondheid. De campagne dateert al van 2009, maar de boodschap is nog altijd brandend actueel.

Gratis en persoonlijk advies van je apotheker

In ons land is de online verkoop van geneesmiddelen strikt gereglementeerd. Je mag hier enkel voorschriftvrije geneesmiddelen kopen via internet, en uitsluitend via de website van een in België vergunde apotheek. En dat is maar goed ook, want dan ben je zeker dat de kwaliteit gegarandeerd is.

Bovendien kun je bij je apotheker altijd terecht voor gratis en persoonlijk advies over (zelfzorg)geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten. Een geneesmiddel is geen snoepje, luidde een andere campagne van het fagg. Neem nooit medicatie op eigen initiatief, maar raadpleeg eerst je arts of vraag advies aan je apotheker. Zij zijn de beste raadgevers voor jouw gezondheid. 

 

 

De Belgische apotheken die geneesmiddelen verkopen via internet moeten op elke pagina van hun website een officieel logo aanbrengen. Als je op dat logo klikt, word je doorverwezen naar de lijst van vergunde internetapotheken in ons land, die beheerd wordt door het fagg.