Als er één ding is dat u moet onthouden tijdens de winter, dan is het wel bovenstaande slagzin. Wanneer de griep volop zijn ronde doet, het ongure weer buiten overal verkoudheid, keelontsteking, angina en consoorten doet opduiken en we ons snel beter willen voelen, durven we al eens de “grove middelen” in te zetten. Vaak wordt meteen gedacht aan antibiotica. Maar dat is riskant, want antibiotica zijn geen mirakeloplossing, noch zijn ze een juiste remedie voor winterse kwalen. Als u zich dus ziek voelt, vraagt u best altijd raad aan uw arts of apotheker.

 

 

Gebruik ze enkel als het moet

Om winterse infecties efficiënt te behandelen, moet eerst een onderscheid worden gemaakt tussen een virus en bacterie.

Virus: minuscule organismen die cellen kunnen binnendringen en zich zo vermenigvuldigen. U bent geïnfecteerd met een virus als u lijdt aan:

 • verkoudheden,
 • acute bronchitis,
 • griep,
 • de meeste vormen van keel- en oorontsteking,
 • mazelen,
 • rode hond,

Antibiotica hebben GEEN ENKEL effect op virussen. Het heeft dus geen enkel nut om ze te gebruiken wanneer u lijdt aan één van bovenstaande aandoeningen.

 

Bacterie: een minuscuul levend organisme dat meestal onschadelijk of zelfs goed is voor het organisme. Bacteriën die ziekten veroorzaken bij de mens, zijn verantwoordelijk voor:

 • longontsteking,
 • bacteriële hersenvliesontsteking,
 • wondinfecties,
 • enkele vormen van keel- en oorontsteking (een klein deel van angina’s bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door bacteriën).

Antibiotica kunnen bacteriën doden of verhinderen dat ze verder ontwikkelen. Uw arts zal u enkel antibiotica voorschrijven als u aan één van bovenstaande aandoeningen lijdt. En zelfs bij die bacteriële infecties is een antibioticakuur niet altijd aangewezen behandeling. Win steeds het advies in van uw arts of apotheker*.

*Psst: antibiotica zijn sowieso enkel verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Probeer dus zeker niet jezelf te behandelen met medicatie!

Op de website van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid (BAPCOC) wordt het verschil tussen een virus en bacterie uitgebreid toegelicht en kan u nagaan in welke gevallen een antibioticakuur wel is aangewezen.

 

Gebruik ze goed

Wanneer uw arts u antibiotica voorschrijft, is het essentieel om de voorgeschreven behandeling goed te gebruiken.

 • Vraag na bij uw arts en apotheker of een antibioticakuur noodzakelijk is in uw geval, en of er misschien een alternatief bestaat (bacteriële infecties genezen vaak spontaan).

-> Soms geeft een arts ook onnodig de voorkeur aan de “grove middelen”.

 • Volg minutieus het voorschrift van uw arts op.

-> Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven dosis. Respecteer ook het tijdsinterval tussen twee innames. Heeft u een vraag in verband met die innametijden? Vraag advies aan uw apotheker!

 • Stop niet vroeger dan voorgeschreven.

-> Ook als u zich na enkele dagen al beter voelt. De kuur afmaken is noodzakelijk om alle bacteriën te vernietigen en bovendien draagt u bij aan de strijd tegen antibioticaresistentie.

-> Als u ongewenste bijwerkingen ervaart (bijvoorbeeld diarree of een allergische reactie), praat er zo snel mogelijk over met uw apotheker. Meer info over ongewenste bijwerkingen vindt u hier.

 • Bewaar ze niet.

-> Restjes antibiotica brengt u naar uw apotheker, bewaar ze zeker niet om een volgende keer te gebruiken zonder medisch advies. De ene aandoening is de andere niet, een behandeling wordt steeds voorgeschreven op uw specifieke gezondheidstoestand.

 

Aan een verkeerde of overbodige inname van antibiotica zijn niet alleen ernstige risico’s voor ongewenste bijwerkingen verbonden. Bacteriën worden namelijk ook steeds resistenter voor antibiotica door overmatig (en onnodig) gebruik. Ernstige ziekten worden steeds moeilijker te behandelen doordat antibiotica niet meer zo vlot en doeltreffend werken als voorheen. Op termijn kan antibioticaresistentie een serieus probleem voor de volksgezondheid betekenen.

Zorg er dus voor dat antibiotica hun werking behouden: gebruik ze enkel wanneer ze echt noodzakelijk zijn en volg de behandeling dan ook correct. Gebruik ze goed en enkel als het moet!


 Wist u dat?

“Antibiotica” betekent letterlijk “tegen het leven”. In 1928 ontdekte Alexander Fleming per toeval penicilline, een chemische substantie die de ontwikkeling van bacteriën tegenhield en die beschouwd wordt als het eerste antibioticum. Wanneer u antibiotica gebruikt, zullen die dus de bacteriën in uw lichaam bestrijden (ook de “goede” die in uw darmstelstel leven bijvoorbeeld).Informatie

Meer informatie over antibiotica vindt u op de website van BAPCOC.

Voor de kids

Jong geleerd is oud gedaan! e-Bug, een initiatief van het Public Health England’s Primary Care Unit in Engeland over microben (bacteriën en andere soorten), is uitgegroeid tot een boeiend en leuk informatiekanaal voor kinderen en jongeren. Beschikbaar in het Nederlands!