Je surft regelmatig op het internet om er je aankopen te doen en je wenst er ook geneesmiddelen en gezondheidsproducten te kopen... Aankopen doen op het internet is vandaag de normaalste zaak ter wereld... Niets vervangt echter het gepersonaliseerd advies van je apotheker. Vooraleer je je toevlucht zoekt tot het internet, sta je best even stil bij de risico's ervan; niet alleen om onaangename verrassingen te vermijden, maar ook om jouw gezondheid en die van je gezin niet in gevaar te brengen. Er wordt immers geschat dat meer dan de helft van de via het internet verkochte geneesmiddelen namaak zijn.

In België bestaat er een duidelijke reglementering terzake: enkel de voor het publiek toegankelijke officina’s die beschikken over een website, die werd genotificeerd bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg), mogen geneesmiddelen via het internet verkopen. En die geneesmiddelen mogen geenszins voorschriftplichtig zijn.

Namaak is een winstgevende handel voor misdaadorganisaties en het betreft niet alleen luxemerken uit de modesector. Het gaat ook steeds vaker om geneesmiddelen waarvan wordt verondersteld dat ze je verzorgen.Tot op heden zijn de geneesmiddelen die het vaakst betrokken zijn bij namaak vaak zij waarover men niet altijd durft te praten aan de balie van een apotheek, meer bepaald geneesmiddelen om te vermageren, erectiepillen of geneesmiddelen ter bevordering van de seksuele drift. Maar georganiseerde namaak wordt steeds diverser en richt zich steeds meer op geneesmiddelen bestemd om ernstige of chronische ziektes te behandelen zoals kanker, diabetes, schizofrenie of malaria.

Geen kopieën

Denk niet dat het om eenvoudige kopieën gaat, die dezelfde effecten hebben als de oorspronkelijke geneesmiddelen. Men vindt onder deze illegale producten doseringen terug die veel lager liggen dan die van de oorspronkelijke geneesmiddelen, of onwettige en gevaarlijke stoffen voor de gezondheid die niets te maken hebben met wat er op de verpakking van het product staat. In bepaalde gevallen zit er zelfs niets in behalve suiker, dat men duur verkoopt onder de naam van een bekend geneesmiddel. Dat allemaal via het internet, verkocht op twijfelachtige en niet-identificeerbare websites, en zonder het goedkeuringstraject van de in de apotheek verkochte geneesmiddelen.

Of het nu uit gemakzucht is, of om een moeilijke discussie in een apotheek uit de weg te willen gaan, wees voorzichtig, stel jezelf de juiste vragen en ga steeds de bron na van het aanbod dat je vindt op het internet. Bij twijfel, laat de site links liggen en weet dat je apotheker een vertrouwenspersoon is: je kan met hem steeds een privé-gesprek hebben… Het volstaat ernaar te vragen! Je apotheker zal je ook gepersonaliseerd advies kunnen verstrekken en je behoeden voor eventuele interacties met jouw gebruikelijke geneesmiddelen.

 

Met toestemming van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten werd gebruikgemaakt van de informatie die het agentschap ter beschikking stelt op www.fagg.be. Het agentschap is evenwel niet verantwoordelijk voor de wijze waarop de informatie door de APB wordt gereproduceerd en voorgesteld, noch voor de actualiteit ervan. Voor informatie van het fagg kan u terecht op www.fagg.be.