Namaakgeneesmiddelen, opgelet!

U surft regelmatig op het Internet om er uw aankopen te doen en u wenst er ook geneesmiddelen en gezondheidsproducten te kopen,…

Aankopen doen op het Internet is vandaag de normaalste zaak ter wereld... Niets vervangt echter het gepersonaliseerd advies van uw apotheker. Vooraleer u uw toevlucht zoekt tot dit soort aankopen, moet u goed nadenken, niet alleen om onaangename verrassingen te vermijden, maar ook om uw gezondheid en die van uw gezin niet in gevaar te brengen. Men schat immers dat meer dan de helft van de via het Internet verkochte geneesmiddelen namaakgeneesmiddelen zijn.

In België bestaat er een duidelijke reglementering terzake: enkel de voor het publiek toegankelijke officina’s die beschikken over een website, en die werd genotificeerd bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, mogen geneesmiddelen via het Internet verkopen. En deze geneesmiddelen mogen geenszins voorschriftplichtig zijn. 

Namaak is een winstgevende business voor misdaadorganisaties en het betreft niet alleen luxemerken uit de modesector. Het gaat ook steeds vaker om geneesmiddelen waarvan wordt verondersteld dat ze u verzorgen. Internet leent zich bijzonder goed voor namaak. In april 2011 liet een grote controleoperatie van de douane in de havens van Latijns Amerika toe om 176 000 namaakgeneesmiddelen* in beslag te nemen, bestemd om te worden verstuurd naar de ganse wereld. Dichter bij huis onderschepte de Belgische douane in 2011 16 913 namaakgeneesmiddelen, een recordaantal!

Tot op heden zijn de geneesmiddelen die het vaakst betrokken zijn bij namaak vaak zij waarover men niet altijd durft te praten aan de balie van een apotheek, meer bepaald geneesmiddelen om te vermageren, erectiepillen of geneesmiddelen ter bevordering van de seksuele drift. Maar georganiseerde namaak wordt steeds diverser en richt zich steeds meer op geneesmiddelen bestemd om ernstige of chronische ziektes te behandelen zoals kanker, diabetes, schizofrenie of malaria. 

Denk niet dat het om eenvoudige kopieën gaat, die dezelfde effecten hebben als de oorspronkelijke geneesmiddelen. Men vindt onder deze illegale producten doseringen terug die veel lager liggen dan die van de oorspronkelijke geneesmiddelen of onwettige en gevaarlijke stoffen voor de gezondheid die niets te maken hebben met wat er op de verpakking van het product staat. In bepaalde gevallen zit er zelfs niets in behalve suiker, dat men u duur verkoopt onder de naam van een bekend geneesmiddel. Dat allemaal via het Internet, verkocht op twijfelachtige en niet-identificeerbare websites, en zonder het goedkeuringstraject van de in de apotheek verkochte geneesmiddelen te hebben afgelegd. U heeft geen enkel verhaal ingeval van problemen. 

Of het nu uit gemakzucht is, of omdat u een moeilijke discussie in een apotheek wil uit de weg gaan, wees voorzichtig, stel uzelf de juiste vragen en ga steeds de bron na van het aanbod dat u vindt op het Internet. Onthou u bij twijfel en weet dat uw apotheker een vertrouwenspersoon is: u kan met hem steeds een privé-gesprek hebben… Het volstaat er hem naar te vragen! Uw apotheker zal u ook gepersonaliseerd advies kunnen verstrekken en u behoeden voor eventuele interacties met uw gebruikelijke geneesmiddelen. Voor meer info raadpleeg het artikel “Geneesmiddelen en het Internet”.

U kan hier ook de informatiebrochure van het FAGG downloaden.*

Bronnen:

 

*“Met toestemming van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten werd gebruikgemaakt van de informatie die het agentschap ter beschikking stelt op www.fagg.be. Het agentschap is evenwel niet verantwoordelijk voor de wijze waarop de informatie door de APB wordt gereproduceerd en voorgesteld, noch voor de actualiteit ervan. Voor informatie van het fagg kan u terecht op www.fagg.be.”