Geen voorbehoedsmiddel gebruikt? Pil vergeten? Condoom gescheurd? Spiraaltje kwijtgeraakt? Als je onveilig gevrijd hebt maar niet zwanger wil worden, dan kun je in de apotheek terecht voor een noodpil. Een doktersvoorschrift is niet nodig.

Elk jaar laten ongeveer 20.000 vrouwen in ons land een abortus uitvoeren. Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en het aantal abortussen te verminderen, kunnen vrouwen (of hun partner of een andere vertrouwenspersoon) zonder doktersbriefje bij hun apotheker terecht voor een noodpil. Die wordt meestal 'morning-afterpil' genoemd, maar eigenlijk is die term niet helemaal juist omdat morning after laat uitschijnen dat je die pil per se ’s ochtends na het vrijen moet nemen. En dat is niet zo.

Wanneer moet je de noodpil innemen? 

Liefst zo snel mogelijk na het vrijen en best binnen de 12 uur nadat je onbeschermd seksueel contact hebt gehad. Een noodpil innemen heeft zin tot 120 uur (5 dagen) na het vrijen. Als er meer dan 120 uur verstreken zijn, dan moet je je huisarts of gynaecoloog raadplegen. Die kan je nog tot 7 dagen na het vrijen helpen met een noodspiraaltje.

Alleen voor noodgevallen!

Het woord noodpil zegt het zelf. Het is een middel voor noodgevallen: geen anticonceptie gebruikt, problemen met het condoom, pil vergeten te nemen, braken, ernstige diarree gedurende meer dan 24 uur, anticonceptiepleister losgekomen... De noodpil is een goede reddingsboei, maar ze is niet zo doeltreffend als een echt voorbehoedsmiddel. Als je niet zwanger wil worden, gebruik je dus best een betrouwbaar anticonceptiemiddel zoals de pil of een condoom, spiraaltje, vaginale ring, prikpil, anticonceptiepleister... Praat erover met je huisarts, gynaecoloog of apotheker. Die kan je helpen om een voorbehoedsmiddel te kiezen dat het best past bij jouw levensstijl.

De noodpil moet dus een uitzondering blijven. Denk er ook aan dat ze niet beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s. Als je je daartegen wil beschermen, moet je een condoom gebruiken. Zoek je toegankelijke informatie over seksuele gezondheid, dan kun je daarvoor terecht op allesoverseks.be.

Zonder voorschrift

In de apotheek kun je zonder voorschrift terecht voor een noodpil. Je apotheker kan je vertellen of ze wel geschikt is voor jou en wat de mogelijke nevenwerkingen zijn. Sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de noodpil verminderen. Je apotheker weet daar alles over. Natuurlijk krijg je ook uitleg over het juiste gebruik en over de maatregelen die je moet nemen om je te beschermen bij volgende seksuele contacten tijdens de rest van je cyclus, want de noodpil beschermt je daar niet tegen.

Vind je het delicaat om naar de noodpil te vragen? Weet dan dat een apotheker gebonden is door het beroepsgeheim en je vraag altijd in alle discretie zal behandelen.