In het kader van de campagne "Een geneesmiddel is geen snoepje" heeft het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) enkele veiligheidsvoorschriften opgesteld die je best respecteert wanneer je trucjes gebruikt om een kind een geneesmiddel te doen innemen. Waar moet je op letten?

Je wil het geneesmiddel mengen met voedsel?

Controleer dan eerst of dat wel mag, want niet alle geneesmiddelen laten het toe. Bovendien gaan sommige voedingswaren en geneesmiddelen niet samen. Als je daarover twijfelt, vraag dan raad aan je apotheker. Wanneer het geneesmiddel gemengd mag worden met voeding, gebruik dan steeds een kleine hoeveelheid voedsel zodat het kind de volledige dosis van het geneesmiddel inneemt. Maak de mengeling zeker ook niet te lang op voorhand klaar.

Je wil een tablet pletten of een capsule openen?

Lees eerst aandachtig de bijsluiter en/of vraag raad aan je arts of apotheker, want die handeling is niet altijd zonder gevaar. Door een capsule te openen of een tablet te pletten, riskeer je immers in te grijpen in de manier waarop het geneesmiddel door het lichaam wordt opgenomen. Dat kan de werking ervan beïnvloeden en bijvoorbeeld zorgen voor een overdosering, een onderdosering of een irritatie ter hoogte van de mond, keel en slokdarm.

Je wil een tablet in tweeën breken?

Vraag eerst raad aan je apotheker. Zelfs al heeft het tablet een groefje in het midden, dat betekent niet altijd dat je het ook in tweeën mag breken.

Mag je kauwen of zuigen op een tabet in plaats van het door te slikken?

Tenzij de bijsluiter uitdrukkelijk vermeldt van wel, doe je dat best niet. Als je daarover twijfelt, vraag dan raad aan je apotheker.

Je kind moet zijn geneesmiddel inhaleren?

Vraag raad aan je apotheker. Hij kan je adviseren over hulpstukken of handige tips geven om de toediening te vergemakkelijken.

Het kost je kind veel moeite om zijn geneesmiddel in te nemen?

Informeer ernaar bij je apotheker. In bepaalde gevallen zal hij een alternatief kunnen aanbieden onder de vorm van een magistrale bereiding. In samenspraak met je huisarts, kan hij het voorgeschreven geneesmiddel bijvoorbeeld klaarmaken als een siroop.

Die ‘op maat gemaakte’ bereidingen van je apotheker hebben nog andere voordelen. Zo bestaat er voor bepaalde geneesmiddelen geen dosering die is aangepast aan kinderen. En wanneer je kind langdurig een geneesmiddel moet innemen, kan je apotheker de dosis van de bereiding aanpassen aan de evolutie van het lichaamsgewicht.

Let op : als je kind antibiotica moet innemen, zorg er dan zeker voor dat die behandeling helemaal wordt afgemaakt, zelfs wanneer het beter gaat en je kind genezen lijkt.