Antibioticaresistentie (de capaciteit van een bacterie om ongevoelig te worden voor de werking van antibiotica) is een zaak van ons allen!

We zijn allemaal betrokken bij de impact en we hebben allemaal de mogelijkheid om de opmars van antibioticaresistentie te stoppen. Hoe? Met enkele eenvoudige maatregelen die bovendien weinig kosten:

Een eerste simpele, maar zeer effectieve maatregel: regelmatig de handen wassen. Vuile of besmette handen kunnen bacteriën overdragen op andere personen. Door je handen te wassen, red je levens!

Vervolgens: laat ons wat meer stilstaan bij het gebruik van antibiotica. In België lopen we voorop wat betreft onze consumptie van antibiotica in vergelijk met andere Europese landen. Nochtans zijn ze vaak niet aangewezen… Weet je dat antibiotica enkel effectief zijn tegen bacteriën en geen enkel effect hebben op virussen of schimmels? Bij verkoudheid, griep of mazelen of een schimmelinfectie, zijn ze dus compleet overbodig. En zelfs bij een bacteriële infectie zijn antibiotica niet altijd het beste “wapen” om de ziekte te bestrijden.

 Indien antibiotica in jouw specifieke geval absoluut noodzakelijk zijn, gebruik ze dan correct: volg precies de richtlijnen van je arts. Stop in geen geval je behandeling voortijdig als je je beter voelt. Antibiotica neem je goed, en enkel als het moet!

Bacterie of virus?

Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen of een infectie veroorzaakt wordt door een bacterie of een virus… Daarom zijn antibiotica ook enkel beschikbaar op medisch voorschrift. Vertrouw erop dat je arts en je apotheker je hierbij optimaal adviseren.

En vergeet niet: samen kunnen we antibioticaresistentie tegengaan!