De apotheker is geen koele en afstandelijke handelaar, die klaar ziet in een raadselachtige wetenschappelijke kennis, drankjes fabriceert en remedies verdeelt onder het mom van duistere apothekersgeheimen.

Naast de verplichting om een ervaren wetenschapper te zijn met een stevige verworven kennis na 5 jaar universitaire studies vereist de functie van apotheker vandaag talrijke vaardigheden die men niet altijd leert op de schoolbanken.

Er wordt hem ook gevraagd zeer grote menselijke en psychologische kwaliteiten te hebben want zijn beroep vereist een grote luisterbereidheid en analyse- en adviesvaardigheid. Hij moet zeer communicatief zijn, een goede psycholoog en uitstekende pedagoog zijn. Hij is veel meer dan een adviseur in gezondheidsproducten, hij is een echte coach die uw behandelingen en uw gezondheidszorg opvolgt. 

Vervolgens moet hij een goede beheerder zijn. Human resources beheren wanneer hij met een team en werknemers werkt. Een doeltreffende economische en financiële beheerder zijn in het kader van de huidige vereisten inzake de sociale zekerheid die waakt over het financieel evenwicht van zijn officina. 

Hij beheert ook de kwaliteit van de producten die hij aflevert en controleert alle goederenstromen die de apotheek binnen- en buitengaan. Hij is een weergaloze bestuurder, die perfect alle wettelijke aspecten van de officinale praktijk beheerst.

Ten slotte moet de apotheker in deze samenleving die constant evolueert op economisch, technisch, wetenschappelijk en menselijk vlak, beschikken over aanzienlijke aanpassingsvaardigheden om dagelijks te werken in een omgeving die verandert en zijn kennis permanent te vernieuwen om steeds mee te zijn en u de best mogelijke farmaceutische zorg te verstrekken.