Een medicatieschema is een handig hulpmiddel wanneer je meerdere geneesmiddelen gebruikt en kan gemakkelijk gedeeld worden tussen jouw zorgverleners zodat je steeds zeker bent van een correcte, veilige en efficiënte behandeling.

Wat is een medicatieschema?

Verschillende geneesmiddelen nemen kan een complexe zaak zijn. 1x per dag 15 minuten voor het ontbijt, 3x per dag voor het eten, 1x per week nuchter… Met een medicatieschema weet je steeds wanneer je je geneesmiddelen moet innemen, en in welke dosis. Het is een volledig, duidelijk en betrouwbaar overzicht van alle medicatie die je inneemt en vermeldt bij ieder geneesmiddel ook hoe je het moet innemen.

Waarom is een medicatieschema nuttig?

Het grote voordeel van een medicatieschema is dat je steeds weet wanneer en hoe je je geneesmiddelen moet innemen, en helpt je om uw geneesmiddelen (tijdig) in te nemen en zo je therapietrouw voor je behandeling te versterken. Maar daar blijft het niet bij.

Met het medicatieschema kan je die informatie ook delen met andere zorgverleners. Het medicatieschema kan – mits je toestemming – digitaal gedeeld worden via Vitalink, een beschermd platform waar enkel zorgverleners die je behandelen toegang tot hebben, en je kan het in papieren formaat ook meenemen naar je arts of andere zorgverleners, of voorleggen bij een opname in het ziekenhuis. Zo weet jouw zorgteam welke geneesmiddelen je gebruikt, geniet je steeds van een veilige behandeling en vermijd je dat medicatie onnodig wordt voorgeschreven of dat nieuwe medicatie een ander geneesmiddel die je al inneemt, tegenwerkt.

Een medicatieschema bij uw apotheker

Gebruik je meerdere geneesmiddelen of ken je iemand die veel geneesmiddelen moet nemen? Een medicatieschema kan dan zeker van pas komen! Dat kan je heel eenvoudig verkrijgen bij jouw apotheker. Hij staat steeds voor jou klaar met advies en, indien je dat wenst, persoonlijke begeleiding (zoals bijvoorbeeld een medicatienazicht) die kan helpen om geneesmiddelen goed te gebruiken en dus te genieten van een betere behandeling. Reden te over voor een bezoekje aan je apotheker!