Boris is 82 jaar jong en nog zeer actief. Maar hij lijdt wel aan diabetes. Hij gebruikt verschillende geneesmiddelen voor zijn ‘ouderdomskwaaltjes’ zoals hij ze al eens durft te noemen. Op zondagochtend maakt hij echter een zware val en wordt hij via de spoeddienst opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vrouw neemt nog snel Boris’ medicatieschema mee, dat zijn huisapotheker had meegegeven. Zo weten de artsen in het ziekenhuis meteen welke medicatie hij neemt.

Een medicatieschema is een volledig en betrouwbaar overzicht van alle geneesmiddelen die je neemt, zowel voorgeschreven als voorschriftvrije geneesmiddelen. Het bevat alle praktische informatie over je medicatie:

  • naam,
  • hoeveelheid,
  • dosis, en
  • innamemoment.

Zo weet je altijd welke geneesmiddelen je wanneer moet nemen!

Het medicatieschema is ook een handige informatiebron voor andere zorgverstrekkers die je behandelen (bv. je huisarts of de ziekenhuisspecialisten in Boris’ geval). Zo hebben ook zij een volledig overzicht van alle geneesmiddelen die je neemt en hoef je niet meer alle namen of doseringen te onthouden! Vergeet je medicatieschema dus zeker niet mee te nemen bij iedere medische afspraak…

In de toekomst zal je medicatieschema trouwens ook digitaal gedeeld kunnen worden tussen je verschillende zorgverstrekkers, in de eerste plaats tussen je huisapotheker en je huisarts.

In dit artikel vind je meer informatie over het medicatieschema.

Ontdek de 7 voordelen van het medicatieschema door op de afbeelding hieronder te klikken: