FR | NL

De apotheek van wacht staat altijd klaar om te helpen in dringende situaties. Maar je hebt niet voor alle dringende zaken een voorschrift van de dokter nodig, zoals bijvoorbeeld bij plotse hevige tandpijn 's nachts. OOk in zo'n geval kan je bij de apotheker van wacht terecht. Toch zijn er een aantal 'dringende' situaties die niet onder die categorie thuishoren, maar eerder te maken hebben met vergeetachtigheid of verstrooidheid, of een gebrek aan kennis over het juiste gebruik van het gevraagde product. Dit zijn enkele nuttige tips om dergelijke situaties te vermijden:

Huisapotheek

Aarzel niet om je apotheker te bellen - overdag! - om je huisapotheek (opnieuw) samen te stellen, zodat je kleine kwalen kunt behandelen, ook ’s nachts. Vergeet ook niet om geregeld de vervaldata van geneesmiddelen en andere producten in je huisapotheek te controleren.

Jonge of aanstaande ouders? Enkele gewoontes om aan te leren...

Het is verbazingwekkend hoe fopspenen de neiging hebben om vooral ‘s avonds laat verloren te raken. Als je baby niet zonder ‘tutter’ kan slapen, is het zeker geen overbodige luxe om er altijd eentje in reserve te hebben. Dozen met melkpoeder voor baby’s vallen vaak in het holst van de nacht. Net als voor fopspenen geldt hier: hou er altijd eentje in reserve. Idem voor zuigflessen en spenen, je weet maar nooit!

De zwangerschapstest

Het klinkt misschien verrassend, maar ’s nachts is er heel veel vraag naar zwangerschapstesten. Omwille van de discretie? Misschien. Maar wellicht ook deels uit onwetendheid over de werking en het gebruik van dit product. Hoe dan ook, er is geen enkele reden om een zwangerschapstest te halen tijdens de wachtdienst:

De klassieke zwangerschapstesten zijn gebaseerd op de aanwezigheid in de urine van een hormoon (beta-HCG) dat alleen door de placenta wordt geproduceerd als het bevruchte eitje zich ingenesteld heeft. Het heeft dan ook geen enkele zin om je meteen naar een apotheek van wacht te haasten als je onbeschermde seksuele betrekkingen hebt gehad. Om een betrouwbaar resultaat te krijgen, moet je op zijn minst wachten tot de eerste dag van je volgende maandstonden. Nog dit: vroeger had je voor een zwangerschapstest altijd ochtendurine nodig, tegenwoordig is dit geen vereiste meer. De meeste zwangerschapstesten die momenteel in de apotheek beschikbaar zijn, kunnen het hormoon beta-HCG immers op om het even welk moment van de dag opsporen. Het is echt niet nodig om de apotheker hiervoor om 4 uur ’s nachts wakker te maken.

Opgelet: lees, zoals bij elk geneesmiddel, altijd aandachtig de volledige bijsluiter voor het gebruik van de zwangerschapstest.

Lees ook: Enkele misverstanden rond de wachtdienst.