Vergeet je je leesbril, dan kan je de menukaart of de krant niet lezen. Vergeet je ‘s morgens je hond uit te laten, dan loop je het risico dat je ’s avonds de mat moet schoonschrobben. Iets vergeten kan knap vervelend zijn. Maar als het om je medicatie gaat, dan kan het ten koste gaan van je gezondheid...

Heel wat mensen nemen hun geneesmiddelen niet of niet op tijd in. Dat gebrek aan therapietrouw ligt niet altijd aan vergeetachtigheid of slordigheid, het kan verschillende oorzaken hebben: angst voor bijwerkingen, of problemen met het innemen van een geneesmiddel (bv. inhalatiemedicatie), of omdat je geen klachten (meer) hebt, of...

Heb je soms dagen waarop je je geneesmiddelen moe bent of vergeet je al eens een pil in te nemen? Praat erover met je apotheker! Die kan je wellicht een oplossing voorstellen die het makkelijker maakt voor jou.

Een alternatief

Soms zijn minder pillen per dag de oplossing (bv. 1 tablet ’s morgens in plaats van 3 per dag). Of een gelijkwaardig geneesmiddel met minder bijwerkingen. Of een andere vorm (bv. smelttabletten). Als dat het geval is, dan kan Je apotheker je huisarts contacteren - als je het daarmee eens bent - en een alternatief voorstellen dat het jou gemakkelijker maakt om je medicatie in te nemen.

 Je medicatieschema

Als je meerdere geneesmiddelen op verschillende tijdstippen moet nemen, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je apotheker kan je dan een medicatieschema bezorgen waarop duidelijk vermeld staat welke geneesmiddelen je wanneer moet innemen. Zo kun je beter het overzicht op je medicatiegebruik behouden. Heb je een huisapotheker? Dan heb je wellicht je medicatieschema al ontvangen.

Een weekdoos of pillenwekker

Om een goed overzicht te behouden, kan je ook gebruik maken van een weekdoos. Daarin kan je je geneesmiddelen groeperen per dag en per innamemoment (bv. 's morgens, 's middags en 's avonds). Je apotheker kan je helpen bij de keuze van een weekdoos. Als je erg vergeetachtig bent, dan is een pillenwekker misschien iets voor jou. Zo’n ‘wekker’, die door je apotheker wordt geprogrammeerd, geeft een geluids- en/of trilalarm wanneer het tijd is om je medicatie in te nemen. Tegelijkertijd licht het schermpje op en verschijnt de naam en de dosering van het geneesmiddel.

Individuele medicatievoorbereiding

Als je er niet meer goed uit wijsgeraakt, kan je aan je apotheker vragen om je medicatie klaar te maken voor jou. Individuele medicatievoorbereiding heet dat. Je apotheker zal je medicatie dan per dag en per innamemoment groeperen en ze verpakken in een weekdoos of in plastic zakjes.