We hebben alle voordelen van een medicatieschema voor je gezondheid op een rijtje gezet.

  1. Altijd een betrouwbaar overzicht van al je medicatie
  2. De juiste pil, op het juiste moment, in de juiste dosis
  3. Handig om je medicatie klaar te zetten
  4. Zo weet ook de dokter welke medicatie je juist neemt
  5. En als je naar het ziekenhuis of het buitenland moet?
  6. Niet alles wat je slikt, is een geneesmiddel
  7. Een betere opvolging door... je huisapotheker

 

Altijd een betrouwbaar overzicht van al je medicatie

Je huisapotheker heeft een volledig zicht op je medicatie: zowel de geneesmiddelen die je huisarts, je specialist(en) of je tandarts hebben voorgeschreven, als de zelfzorggeneesmiddelen en de andere gezondheidsproducten die je zonder voorschrift bij je apotheker haalt. Je huisapotheker verwerkt al die informatie in je medicatieschema. Ook wat je in een andere apotheek haalde. Telkens als je behandeling verandert, bijvoorbeeld als je een nieuw geneesmiddel krijgt, past hij je medicatieschema aan.

De juiste pil, op het juiste moment, in de juiste dosis

Als je veel geneesmiddelen moet nemen, raak je het overzicht soms kwijt. Heb ik deze of die pil al genomen? Moest ik die voor of na het eten nemen? En hoe zat het ook weer: moet ik nu een hele of een halve nemen? Dankzij je medicatieschema hoef je daar niet meer van wakker te liggen en weet je precies wat je moet doen: het juiste geneesmiddel, op het juiste moment, en in de juiste dosis. Dat is meteen ook de beste manier om zo veel mogelijk uit je behandeling te halen.

Handig om je medicatie klaar te zetten

Sorteer je je geneesmiddelen per dag en per innamemoment (‘s morgens, ‘s middags, ’s avonds, voor het slapen gaan)? Met je medicatieschema naast je is dat zo gepiept en zal je je niet gauw vergissen. Komt een verpleegkundige je medicatie klaarzetten bij je thuis? Helpt iemand van de familie je daarbij? Weten de kinderen welke geneesmiddelen je op welk moment moet innemen? Dankzij je medicatieschema kunnen ze je helpen om je geneesmiddelen correct in te nemen. Zo zorgen ze er mee voor dat je nog lang thuis kan blijven wonen. Maak er een gewoonte van: neem je medicatieschema altijd mee!

Zo weet ook de dokter welke medicatie je juist neemt

Je huisarts weet niet altijd welke geneesmiddelen je allemaal gebruikt. Alleen wat hij (of zij) zelf voorgeschreven heeft, zit in je medisch dossier. Wat je zonder voorschrift in de apotheek haalt of wat andere artsen voorschrijven (bijvoorbeeld tijdens de wachtdienst), kan nochtans heel belangrijk zijn. Voor specialisten en tandartsen ligt het nog een stuk moeilijker. Je medicatieschema is dus een belangrijk communicatiemiddel. Elke arts die je behandelt, moet zich kunnen baseren op je huidige medicatieschema. Alleen zo krijg je de beste zorg.

En als je naar het ziekenhuis of het buitenland moet?

Of het nu gepland is of onverwacht, bij een opname in het ziekenhuis moet je medicatie voortgezet kunnen worden en moet je behandeling daar ook aangepast zijn aan je medicatie. En ook omgekeerd, als je terug naar huis kan. Hoe vaak moet je niet uitleggen of opschrijven welke geneesmiddelen je neemt? Met een medicatieschema is dat direct in orde én is de kans dat je iets vergeet of niet helemaal juist zegt ineens veel kleiner. Als je in het buitenland medische hulp nodig hebt, is dat nog veel belangrijker.

Niet alles wat je slikt, is een geneesmiddel

Heel wat tabletjes, capsules of siropen lijken op medicijnen, maar zijn het daarom niet. Sommige middeltjes die je inneemt, hebben het statuut van medisch hulpmiddel of voedingssupplement. Dat is meestal geen probleem. Je huisapotheker kan inschatten wanneer er wel invloed kan zijn op je behandeling en houdt er dan ook rekening mee. Beter nog: wanneer dat nodig is, zorgt hij ervoor dat die middeltjes ook in je medicatieschema zitten, zodat ook je arts en je verpleegster ervan op de hoogte zijn.

Een betere opvolging door... je huisapotheker

Ook voordat je vertrouwde apotheker je huisapotheker was, begeleidde hij je bij het gebruik van je medicatie, gaf uitleg bij je geneesmiddelen, ging na of een nieuw geneesmiddel niet ‘vloekte’ met je andere medicatie, gaf gratis advies bij kleine kwaaltjes en verwees door als het ernstig was, hield je farmaceutisch dossier bij, ... Dat verandert niet, integendeel! Je huisapotheker heeft zich geëngageerd om dat te blijven doen. Je huisapotheker kent je. Hij heeft ook getekend!