Je hebt last van astma en je gebruikt een geneesmiddel dat je moet inhaleren? Veel patiënten met astma inhaleren hun geneesmiddel niet zoals het zou moeten, vaak zonder dit te beseffen. Nochtans is een goede inhalatietechniek essentieel om een optimale behandeling te garanderen, de astma onder controle te houden en opstoten van astma te vermijden. Het is daarom belangrijk om jouw apotheker of arts uitleg te vragen over een goede inhalatietechniek. Dat kan tijdens een ‘begeleidingsgesprek astma’ in de apotheek. Zo’n gesprek kadert binnen de farmaceutische dienstverlening ‘Begeleidingsgesprekken Goed Gebruik Geneesmiddelen’, of kortweg ‘GGG’.

Een beetje achtergrond...
Je apotheker kan je een begeleidingsgesprek ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen’ voorstellen. Momenteel kunnen astmapatiënten alvast genieten van deze gepersonaliseerde dienstverlening. Op termijn zal het begeleidingsgesprek ‘GGG’ uitgebreid worden zodat ook patiënten met andere chronische aandoeningen hiervan kunnen genieten.

Begeleidingsgesprek astma: wat mag je verwachten?

Het begeleidingsgesprek astma geldt voor nieuwe en bestaande astmapatiënten. Het omvat twee individuele gesprekken, een eerste informatiegesprek en daarna een opvolggesprek, en wordt volledig terugbetaald door het Rijksinstituut voor Ziekteverzekering (RIZIV).

Tijdens het gesprek overloopt de apotheker met jou eventuele moeilijkheden die je ervaart met je behandeling. Op basis van een aantal eenvoudige vragen gaat hij na of je astma onder controle is. Op het einde van het gesprek stelt je apotheker oplossingen voor die afgestemd zijn op jouw persoonlijke noden. Het doel: je levenskwaliteit verbeteren!

Je apotheker kan je helpen

Wil je nagaan of je astma goed onder controle is? Zit je met vragen over het gebruik van je inhalatiemedicatie of de door jouw arts voorgestelde behandeling? De begeleiding van je apotheker vult het advies van je arts aan. Informeer naar een begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen' bij jouw apotheker. Ter voorbereiding van het gesprek kan je thuis alvast zelf testen of je astma voldoende onder controle is. Dat kan met een online ACT-test waarbij je vijf vragen beantwoordt over de mate waarin je last ondervindt van je astma. Breng de testresultaten én je astmageneesmiddelen zeker mee naar de apotheek!

Wens je meer info? Praat erover met jouw apotheker!

Links: 

  • Informatiefolder voor patiënten
  • Patiëntenorganisaties hebben een brochure ontwikkeld waarin enkele essentiële aspecten van astma (de belangrijkste oorzaken, risicofactoren, de behandeling enz.) verklaard worden. Je kan de folder ‘Astma in beeld’ bestellen via de website van de Astma en Allergiekoepel.