Apotheek van wacht
Tussen 22u en 9u: gelieve het nummer
0903 99 000 te bellen [1,50 EUR/Min]

Vind een apotheek van wacht tussen 9u en 22u

Vind een apotheek van wacht tussen 9u en 22u

Vind een apotheek in uw buurt

Vind een apotheek in uw buurt

Bewaar het overzicht met een medicatieschema

Printvriendelijke versiePDF-versie

Een medicatieschema is een handig hulpmiddel wanneer u meerdere geneesmiddelen gebruikt en kan gemakkelijk gedeeld worden tussen uw zorgverleners zodat u steeds zeker bent van een correcte, veilige en efficiënte behandeling.

Wat is een medicatieschema?

Verschillende geneesmiddelen nemen kan een complexe zaak zijn. 1x per dag 15 minuten voor het ontbijt, 3x per dag voor het eten, 1x per week nuchter… Met een medicatieschema weet u steeds wanneer u uw geneesmiddelen moet innemen, en in welke dosis. Het is een volledig, duidelijk en betrouwbaar overzicht van alle medicatie die u inneemt en vermeldt bij ieder geneesmiddel ook hoe u het moet innemen.

Waarom is een medicatieschema nuttig?

Het grote voordeel van een medicatieschema is dat u steeds weet wanneer en hoe u uw geneesmiddelen moet innemen, en helpt u om uw geneesmiddelen (tijdig) in te nemen en zo uw therapietrouw voor uw behandeling te versterken. Maar daar blijft het niet bij.

Met het medicatieschema kan je die informatie ook delen met andere zorgverleners. Het medicatieschema kan – mits uw toestemming – digitaal gedeeld worden via Vitalink, een beschermd platform waar enkel zorgverleners die u behandelen toegang tot hebben, en u kan het in papieren formaat ook meenemen naar uw arts of andere zorgverleners, of voorleggen bij een opname in het ziekenhuis. Zo weet uw zorgteam welke geneesmiddelen u gebruikt, geniet u steeds van een veilige behandeling en vermijdt u dat medicatie onnodig wordt voorgeschreven of dat nieuwe medicatie een ander geneesmiddel die u al inneemt, tegenwerkt.

Huisapotheker: een nieuwe dienst in uw apotheek

Gebruikt u meerdere geneesmiddelen of kent u iemand die veel geneesmiddelen moet nemen? Een medicatieschema kan dan zeker van pas komen! Dat kan u heel eenvoudig verkrijgen bij uw apotheker. Vanaf 1 oktober kunt u zelfs een huisapotheker kiezen. Uw huisapotheker zal u bij het gebruik van uw geneesmiddelen begeleiden en zal u een persoonlijk medicatieschema bezorgen en dat aanpassen wanneer dat nodig is.

Meer weten over de huisapotheker? Lees: “Chronische patiënten kunnen een huisapotheker kiezen

Andere links:

Gemeente stimuleert medicatieschema