Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt: wees voorzichtig bij je online zoektocht naar mondmaskers. Fraudeurs creëren valse webshops en liggen op de loer.

De afgelopen weken werden massaal nieuwe domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. Sommige van die domeinen zijn waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren. 

Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek. Maar wees op je hoede voor valse webshops als je online mondmaskers wil kopen.

Vaak wordt internetgebruikers via een phishing-bericht aangemoedigd om naar een valse website of webshop te surfen om dergelijke maskers te kopen. Je kan die verdachte berichten doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Het Centrum voor Cybersecurity laat de links naar die verdachte sites dan blokkeren.

Hoe kan je een valse webshop herkennen? Op deze website krijg je een aantal bruikbare tips.

Meer tips over veilig online in tijden van Coronacrisis vind je op deze site. Je krijgt er onder meer advies om je te beschermen tegen phishing en valse informatie, en tips om veilig online thuis te werken. En via deze link kan je zelfs je digitale gezondheid testen.